Екскурзия в Египет

Круиз по река Нил

Цени от: 1499 лв

Описание на круиза:

Изключително приятна екскурзия до най-красивите кътчета на Египет с луксозен круиз по Нил. Прекрасни пейзажи и забележителности от културното наследство на древен Египет. 
ЕГИПЕТ – КРУИЗ ПО РЕКА НИЛ
* Хургада * Долината на царете * Едфу * Асуан  * Абу Симбел * Есна * Луксор

Запитване за резервация

Ще кацнете в Хургада.Трансфер до Луксор, където ще се качите на круизен кораб.
Следващите 7 дни ви очаква вълнуващ круиз по р. Нил. Вечерта, по желание, посещение на звуково и светлинно шоу в храмовия комплекс Карнак (предлага се на място).
Вечеря на борда. Нощувка.

Закуска.
Свободно време или посещение на Долината на царете, храма на Хатшепсут и колосите на Мемнон (пакет „Допълнителни екскурзии“).
Долината на царете в Египет е била част от древния град Тива и е мястото, където са погребани почти всички фараони от XVIII, XIX и XX-та династии. Разположени между хълмовете на Даир ал-Бахри, 63-те гробници са уникален пример за перфектно планиране и декорация. През 1979 г. долината бе обявена за Световно културно наследство от ЮНЕСКО. Идеята за създаването на Долината на царете се появява, когато фараоните от Новото царство започват да крият гробниците си, за да ги  предпазят от поругаване. След смъртта им, фараоните, заедно с няколко кралици и високопоставени длъжностни лица са били погребвани в тези гробници, намиращи се дълбоко под земята. Повечето гробници се състоят от дълги, низходящи коридори, разделени от дълбоки шахти, с цел объркване на крадците. В края на коридора се намира погребалната камера, в която е поставен каменен саркофаг за кралската мумия, обграден от камери за съхранение на мебелите, бижута и други предмети, необходими в задгробния живот.
Храмът на Хатшепсут представлява впечатляваща структура на три нива, с много колони, тераси, обграден от градини в миналото. Храмът е сред най-добре проектираните структури в Египет. Хатшепсут, жената-фараон, през време на царуването си тя се е обличала в мъжки дрехи и носела фараонска брада.
Колосите на Мемнон (високи са 18 м) са единствените оцелели до днес останки от внушителния погребален храм на фараона Аменхотеп III. Предназначението на колосите било да пазят входа на храма. Земетресение в началото на новата ера, силно повредило единия колос и той започнал да издава звуци, наподобяващи пеене или човешка реч. Вярата, че „Пеещите колоси“, носят късмет се разнесла надлъж и шир в тогавашния свят. Песните спрели през 199 г., след реставрация, поръчана от римският император Септимий Север. Името Колосите на Мемнон идва от гърците. В тях те виждали изображение на царя на етиопците Мемнон, син на Еос – богинята на Зората, който повел армиите си в помощ на Троя и бил убит от Ахил по време на Троянска война.

Връщане на кораба. Отплаване към Едфу.
Обяд и вечеря на борда. Нощувка.

Закуска.
Рано сутринта отпътуване към Едфу, където в близост до града ще може да разгледате разделения на две храмов комплекс Ком Омбо (пакет „Допълнителни екскурзии“). Храмът Ком Омбо е египетски култов комплекс, изграден през елинския период и продължил да съществува през римската епоха и е разположен на самия бряг на река Нил, между Едфу и Асуан. Ком Омбо е уникален с това, че всъщност е комплекс от два съединени храма, посветени на две божества. Дясната (южна) част на храма е в чест на бог Собек (Sobek), който има глава на крокодил и е бог на плодородието и създател на света. Лявата зона (северна) на Ком Омбо е посветена на бог Хор с глава на сокол (Horus), който е слънчев повелител на войната. Неговото крилато изображение, което пази от всички злини, е изобразени над всички портали на Ком Омбо. Предполага се, че Ком Омбо е изграден през епохата на Птолемеите между 180-145 г. пр.н.е. на мястото на по-стари светилища. В митологията Собек се свързва с бог Сет, враг на Хор. Съюзниците на Собек успели да избягат от Хор, като се видоизменили в крокодили. Затова и Собек е божество с глава на крокодил. Най-напред крокодилът е считан за демон, от който народът по река Нил се страхувал. Издигането му в култ и обожествяването му идва в опита на хората да укротят крокодилите, за да се намали опасността от тях. С течение на времето Собек се превърнал дори символ на плодородието по земите на Нил. Така Собек се превърнал в свирепо божество, обвито в ореола на милосърдието.
Връщане на кораба. Отплаване към Асуан.
Обяд и вечеря на борда. Нощувка.

Закуска.
Рано сутринта, посещение на Високата язовирна стена в Асуан (пакет „Допълнителни екскурзии“). Асуанският язовир, е най-големият насип в света, построен през Нил в Асуан, между 1960 и 1970 г. Значението му до голяма степен засенчва предишния завършен Асуански язовир (ниския), първоначално завършен през 1902 г. Изграждането на Високия язовир се превръща в ключова цел на правителството след Египетската революция от 1952 г. със способността си да контролира по-добре наводненията, да осигури увеличено съхранение на вода за напояване и да генерира водно електричество.
Следва посещение на храма Изида на остров Филе (пакет „Допълнителни екскурзии“). Остров Филе е бил център на древен култ към богинята Изида по времето на птолемейската династия и като главен култов център е привличал поклонници от цялото Средиземноморие. Мащабите на този култ спасяват храмовия комплекс по време на християнската ера. След закриването на храма през 550 г. сл. хр., християните преобразяват главната колона в параклис и издигат църкви на острова, от които нито една не е запазена до днес. През 1960 г. храмът и всички монументи на острова, със съдействието на Юнеско, били транспортирани на остров Агилкия, за да бъдат спасени от потапяне при изграждането на Високата стена на язовира в Асуан. От храмовия комплекс са запазени храмът на Изида, малкият храм на Хатхор и Павилиона на Траян. До острова се достига с лодка. С приближаването към острова, пред очите се разкрива величествена гледка! Храмът има впечатляващи размери, въпреки, че в сравнение с други египетски забележителности, може да бъде приет за сравнително малък. Интересно е, че в храма има запазен християнски олтар и на няколко места в него могат да бъдат забелязани различни християнски символи.
Следобед ще може да се включите в екскурзия до традиционно нубийско село с възможност за яздене на камила (предлага се на място). Ще стигнете до селото с лодка и на място ще успеете да се докоснете до колоритното ежедневие на местните. Може да видите крокодили, които нубийците почитат дори и след смъртта им, мумифицирани ги слагат на входните врати за предпазване от „зли сили“. Ще посетите местна къща, в която ще ви почерпят с чай, домашни питки с мед и разядка. По желание може да се сдобиете с рисунка от къна, а после в местното училище ще ви  бъде преподаден урок за нубийската азбука и всички задружно ще сричате под показалката на учителя.
Връщане на кораба.
Обяд и вечеря на борда. Нощувка.

Закуска.
Свободно време или възможност за посещението на храма Абу Симбел (предлага се на място), желаещите ще тръгнат рано сутринта и ще получат сух пакет закуска..
През 1257 г. пр.н.е. фараон Рамзес II изсякъл два храма в солидната скала на западния бряг на река Нил по повод победата си в битката при Кадеш. Храмовете са били открити през 1817 г. от египтолога Джовани Батиста Белзони, който първи влиза във вътрешността им. Комплексът се състои от голям и малък храм и интересен факт около него е, че поради строителството на язовира Насър от 1964 до 1968 г. се провеждат спасителни операции по проект на ЮНЕСКО и двата храма са разглобени и преместени на платото, на 64 м по-високо от оригиналното им местоположение. Фасадата на големия храм, който е посветен на бога-слънце Ра, е украсена с четири колоса с чертите на Рамзес, носещ двойната корона на Горен и Долен Египет. Статуите са издялани в самата скала, като се е използвал естественият ѝ наклон. Височината им е 20 м, което ги прави лесно видими дори от по-голямо разстояние. Непосредствено до краката на големите статуи могат да се видят по-малки статуи на майката на Рамзес II, любимата му жена Нефертари и някои от многото им деца. Във вътрешната част на храма се намира светилището, където има отново 4 статуи. Тези на Птах, Амон-Ра, Рамзес II и Хор. Невероятно е, но е факт, че на 21 октомври и на 21 февруари, слънчевите лъчи проникват в светилището и осветяват само три от скулптурите. Тази на Птах, който е бога на подземния свят, остава винаги на тъмно. Съвсем наблизо до Големия храм се намира т.н. Малък храм или храмът на Хатхор (Hathor) и Нефертари (Nefertari). Това е първият в историята на Египет храм, посветен на царица и освен това големината на женската статуя е същата като на Рамзес, противно на обичаите статуите на жените и децата да са с много по-малки размери.
Връщане на кораба.
Обяд и вечеря на борда. Нощувка.

Закуска.
Свободно време за почивка. Плаване по течението на река Нил, кораба се връща към Луксор. Минавайки през Есна, ще имате възможност да се запознаете с работата на шлюзовете по реката.
Обяд и вечеря на борда. Нощувка.

Закуска.
При желание рано сутринта полет с балон над Луксор (предлага се на място).
Свободно време или посещение на храмовия комплекс Карнак и храма Луксор (пакет „Допълнителни екскурзии“). Храмовия комплекс Карнак е най-големият религиозен комплекс в света. Намира се на 2 км североизточно от Луксор. Той е бил известен на древните египтяни като Ипет-Исут (най-святото място) и представлява град от храмове. Строителството му започва още преди 2000 г.пр.хр.в чест на триадата от божества – Амон, Мут и Консу. Най-мащабна строителна дейност развиват фараоните Тутмос, при които комплекса е обграден с дебели защитни стени и големи каменни врати. По времето на фараона Птоломей II комплексът се е свързал с Тива и с някои от околните храмове чрез Алеята на сфинксовете. Обособени са 3 зони, в най-голямата, от които е разположен храмът на Амон Ра. Неговите размери са колосални. Централно място заема колонната зала-хипостил, която се състои от 134 масивни колони, високи 23 метра. В комплекса има още няколко по-малки храма и свещено езеро. За разлика от съвременните църкви, джамии и синагоги, този храм е бил дом на Боговете забранен за обществени посещения. Ако някой простосмъртен дръзне да влезе вътре, е бил осъждан на смърт. Това е светая светих, обитавана от Амон, главният Бог на древните египтяни. Простолюдието е било допускано в храма само по време на ежегодния фестивал на Опет. Стенописите ни разкриват, че на това място са се провеждали свещени египетски ритуали.
Храмът Луксор е посветен на триадата богове – Амон, Мут и Хонсу. Това е голям древноегипетски храмов комплекс, намиращ се на източния бряг на река Нил, в град днес известен като Луксор, но в древността познат като Тива. За неговото изграждане заслугата е на Аменхотеп III, при който е отбелязан зенитът на древноегипетските мощ и влияние. Характерна негова особеност са сфинксовете, които спират пред гигантския първи пилон. Той, както и построените по-късно в добавка храмове, са дело на друг велик владетел на Египет – Рамзес II. Именно той е изобразен на него, както и на други шест гигантски статуи – две в седнало и четири в стоящо положение. Зад пилона е Големият двор на Рамзес II. Той е едно от нововъведенията, в единият ъгъл на което е издигната джамията на Абу ал-Хаггаг. Задължително трябва да се обърне внимание на 40 колони, образуващи т.нар. колонада на тържествени процесии, най-внушителната част от храма Луксор – Слънчевият двор, както и най-старата му част – „светая светих“ централното светилище.
Връщане на кораба.
Обяд и вечеря на борда. Нощувка.

Закуска. Освобождаване на каютите. Трансфер до летището. Полет обратно към София.

Цени:

Дата

Цена на човек

Доплащане за пакет „Ол Инклузив“

Доплащане за пакет „Екскурзии“

Доплащане за MEGA PACK

Доплащане за единична стая

20.04.2024

1499 лв.

449 лв.

479 лв.

899 лв.

649 лв.

27.04.2024

1599 лв.

449 лв.

479 лв.

899 лв.

649 лв.

05.10.2024

1499 лв.

449 лв.

479 лв.

899 лв.

649 лв.

12.10.2024

1499 лв.

449 лв.

479 лв.

899 лв.

649 лв.

19.10.2024

1499 лв.

449 лв.

479 лв.

899 лв.

649 лв.

26.10.2024

1599 лв.

449 лв.

479 лв.

899 лв.

649 лв.

02.11.2024

1599 лв.

449 лв.

479 лв.

899 лв.

649 лв.

09.11.2024

1599 лв.

449 лв.

479 лв.

899 лв.

649 лв.

ЗА ПРОМО ЦЕНИ (ОТСТЪПКА до 200 лв. на човек за определени дати) – информация на посочените телефони: 0890 47770

Цената включва:

Цената не включва:

Допълнителна информация:

Допълнителни екскурзии:
Пакет „Екскурзии“ – 479,00 лв., който осигурява:
* Посещение на Долината на царете, храма на Хатшепсут, колосите на Мемнон;
* Посещение на храма Ком Омбо;
* Посещение на Високата язовирна стена в Асуан;
* Посещение на храма на Изида от о. Филея;
* Посещение на храмовия к-с Карнак и Луксор.
Пакет „Ол Инклузив“ за целия престой  449,00 лв. на човек:
Или обединени двата пакета в „МЕГА Пакет“ 899,00 лв. на човек.