Екскурзия в Турция

ИЗМИР – ПЕРЛАТА НА EГЕЙСКА ТУРЦИЯ

Цени от: 540 лв

Описание на екскурзията

Наричан в Турция „красивият Измир“, градът се намира в началото на дълъг и тесен залив, украсен с яхти, пътнически кораби и знамена. Има топъл климат, а прохладният морски бриз спасява от изгарящото слънце. 
Чанаккале – Асос – Измир – Чешме – Алачатъ – Сарди – Азиатски Истанбул
6 дни / 5 нощувки със закуски
с отпътуване от София и Пловдив
с отпътуване от Добрич, Варна и Бургас 

Запитване за резервация

04.30 Отпътуване от София; 06.30 Тръгване от Пловдив.
03.30 Тръгване от Добрич. 04.30 Тръгване от Варна. 06.30 Тръгване от Бургас. Редовни почивки.
Пресичане на протока Дарданели с ферибот.
Продължаваме към Бехрамкале.
Посещение на античния град Асос за една вълнуваща среща с древна Елада в селище, основано в 7 в. пр.н.е. от жителите на остров Лесбос. В продължение на почти две хилядолетия градът е важен център за целия античен свят. Аристотел полага тук основите на първата школа по философия  през IV век пр. Хр., през около 55 година сл. Хр през Асос минава и свети Павел на път за Милет. Краят на града настъпва през 1330 година, когато го превземат османските турци. След това Асос просто престава да съществува, една цивилизация е сменена с друга, а мястото е наречено Бехрамкале
Цена: включено в цената (без входната такса).
Настаняване в хотел Assos Eden Gardens на самия бряг на Егейско море срещу о. Лесбос.
Възможност за плаж и почивка. Вечеря на All inclusive база. Нощувка.

Закуска. Отпътуване за Измир.
По пътя посещение и почивка във фабрика за сувенири от оникс и бижута.
Около 14:00 навлизане в Измир
Автобусна опознавателна обиколка на Измир.
Цена: включено в цената.
Посещение на крепостта Кадифекале
Античната крепост е разположена на хълма Пагос на височина 186м. През 2020г. обектът бе включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно-историческо наследство като част от стария град. От крепостта се разкрива изумителна панорама към целия Измир и Измирския залив.
Цена: включено в цената.
Настаняване в хотел в самия център на Измир. Свободно време за почивка.
Пешеходна туристическа обиколка из Измир
Преминаване покрай „Културния Парк“ – централният парк на Измир предлага прекрасна възможност за разходка и отмора със своите красиви палмови алеи, езерца и фонтани. Там е проведено и първото изложение на страната. Продължаване към крайбрежната ивица, наречена Кордон и намираща се в най-богатия квартал Алсанджак. Районът е пълен с кафенета, барове и рибни ресторанти. Покрай брега можете да се разходите и с носталгично трамвайче. Преминаване покрай няколко консулства, музея на Ататюрк (само отвън), търговската улица „Kıbrıs Şehitleri“. Продължаване покрай площада „Република“ в местността „Пасапорт“, където е най-важният паметник на Ататюрк от италианския скулптур Пиетро Каноника. Обиколката завършва пред старата митница „Конак Пиер“, преустроен сега на търговски център с магазини и заведения.
Цена: включено в цената.
Свободно време за вечеря и разходка. Нощувка.

Закуска. Програма по желание:
Екскурзия „Колоритът на Измир“ – екскурзията започва от стария италиански квартал. Посещение на историческия „Асансьор“, построен през 1907 г. от богатия еврейски банкер и търговец от този период, Несим Леви Байраклиоглу, за да се улесни преминаването от тясната брегова ивица на Караташ до хълма. Световноизвестният певец Дарио Морено някога е живял на улицата, където се намира Асансьорът. В края на улицата има и негова статуя, както и кафене, и стилен ресторант.
Продължаване за символа на Измир – Часовниковата кула. Кулата е построена от султан Абдул Хамид II през 1901г. Четирите часовника на фасада са подарък от германския император Вилхелм II. Елегантните мраморни фонтани допринасят за славата и на най-красивата историческа часовникова кула в Турция.
Посещение на историческия пазар Кемералтъ. 500-годишната чаршия е най-големият открит пазар в Турция. Със своите ханове, мраморни фонтани, исторически джамии, синагоги, занаятчийски магазини, отразяващи душата на града, ресторанти, предлагащи вкусове, уникални за района и бизнеси, които ви предоставят всичко необходимо, Кемералтъ е сърцето на Измир. Там се намира и най-известният бедестен в града – „Къзлараасъ“ (Kızlarağası). Известен също като хан Халим в Кемералти, ханът е един от най-посещаваните, оживени и великолепни ханове в Измир. Днес в долния етаж на хана има магазини за керамика, дърво, стъкло, сувенири, местни занаяти и тъкани, сребърни бижута и скъпоценни камъни. В двора има китни кафенета. На горния етаж ще намерите антикварни магазини, продавачи на сребърни бижута, музикални инструменти, кафенета и малки занаятчийки магазини.
Посещение на джамията Хисар (Hisarönü). Джамията от 16-ти век е една от най-големите в центъра на града и нейният интериор представя един от най-ярките примери за османското ислямско изкуството в Измир. Не може екскурзия из Измир да не включва и разходка с корабче. От пристана Конак потегляне с корабче през Измирския залив към историческия квартал Кършияка. Слизане и свободно време по търговската улица, наречена „Чаршия“. Връшане обратно с корабчето до Конак.
Цена: 25 евро – транспорт, индивидуална карта за транспорт за ползване на историческия Асансьор и корабчето, такса асансьор и корабче в Измирския залив в двете посоки, лицензиран екскурзовод на български език. Свободно време.
По желание: Телеферик – въжената линия на Измир – Трансфер до долната станция на лифта. В съоръжението има общо 20 каюти. Създадени са наблюдателни тераси и зони за отдих за жители на града и туристите. Докато цветните кабини отразяват освежаващия дух на Измир, всяка кабина може да превозва максимум 8 пътници. Пътуването с лифта на Измир отнема около 3 минути. Има височина 418 метра и дължина на линията 810 метра. От кабинките на лифта могат да се видят и термалните извори „Агаменон“. Слизане и кратка разходка в гористия парк. От хълма се разкрива прекрасна панорама към Измир.
Цена:  10 евро – транспорт, двупосочен билет за лифта, екскурзовод.
Връщане в хотела около 18.00.
Вечеря в рибен ресторант на брега на Измирския залив.
Цена: 20 евро

Закуска. Свободно време или
„Целодневна екскурзия до Чешме и Алачатъ“ – най-скъпият курортен център на Турция
Отпътуване за най-западната точка на областта Измир, където е и началото на Измирския залив. Пътуването продължава около 1 час и 15 мин. Пристигане в Чешме.
Пешеходна опознавателна разходка – Крепостта на Чешме, която има важна роля в т.нар. Чешменска война между Русия и Османската Империя през 18в. (по желание може да се посети индивидуално в свободното време), пристанището, откъдето тръгват и корабите за о. Хиос, Марината за яхти с множество кафенета, ресторанти и магазини. Разходка по търговската улица на Чешме, пълна с магазинчета за сувенири. Там може да се види и старата гръцка главна църква „Св. Харалампи“, превърната днес в културен център.
Свободно време за разходка, покупки и обяд.
Продължаване за Алачатъ – уникално селище, известно с автентичната си каменна архитектура, тесни улички, цветни къщи, малки магазинчета за сувенири и романтични кафенета. Разходка до старите вятърни мелници – символа на Алачатъ и разглеждане на старата гръцка църква, превърната днес в джамия. Свободно време.
За желаещите по време на свободното време в Алачатъ ще се организира плаж в района на Ълъджа – най-хубавия плаж на Чешме.
Връщане в Измир около 18.00.
Цена: 30 евро – транспорт по целия маршрут, пешеходни туристически програми в Чешме и Алачатъ, такси магистрала и паркинг, лицензиран екскурзовод. Нощувка.

Закуска. Освобождаване на хотела.
Отпътуване за древния град Сарди – един от най-важните центрове на античния свят. Градът е столица на силната антична държава Лидия, където за първи път в света се секат златни и сребърни монети. Последният лидийски цар е цар Крез, известен с несметните си богатства и с чието име е свързан  израза „Богат като цар Крез“. По-късно градът е превзет от персите, а Александър Велики лично участва в превземането му.
Посещение на реставрираните части от града – Гимназиума, Баните, Синагогата.
Градът заема много важно място в християнството и е бил епископски център. Тук се намира една от т.нарСедемте църкви на земята.
Посещение на останките на Храма на Артемида – Главна закрилница на града била богиня Артемида. В рамките на града е бил построен храм, посветен на нея, който бил един от седемте най-големи гръцки храма (повече от два пъти по-голям от размера на Партенона в Атина).
Цена: включено в цената (без входната такса)
Отпътуване за Истанбул по най-новата магистрала, свързваща Измир с Истанбул.
Посещение на фирмен магазин за зехтин и продукти от маслини (различни видове маслини, зехтин, сапун, шампуан, кремове) на една от най-известните фабрики за зехтин.
Пресичане на Мраморно море по моста „Осман Гази“. Мостът е построен над Измитския залив и с дължината си от 2682 м е 4-ти по дължина висящ мост в света.
Настаняване в хотел в района на азиатския квартал Тузла/Пендик.
Трансфер за посещение на VIAPORT Marina, разположен по брега на Мраморно море, комплексът включва ресторанти, кафенета, Парк на лъвовете, увеселителен комплекс Пиратския остров, Аквариум и шопинг център.
Цена: включено в цената (без входната такса)
Нощувка.

Закуска. Освобождаване на хотела.
Отпътуване за най-високия хълм в Истанбул – Чамлъджа. Следва посещение на новооткритата джамия Чамлъджа, която е най-голямата в Турция. Огромният религиозен храм, построен в османско-селджукски стил, има капацитет 63 000 души. Джамията е с 6 минарета и може да се види от почти всяко място в Истанбул.
Преминаване обратно в Европа над Босфора по първия междуконтинентален мост.
Посещение на Египетския пазар за покупка на сладки, ядки и др.
Продължаване за България.

  • Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.
  • Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача се получава 2 дни преди отпътуване.

Цени:

кетна цена Цена на човек в двойна стая Цена на човек в единична стая Дете до 6г.  
с двама възрастни
св стая 
Дете 7-12 г. с двама възрастни в стая
С тръгване от София и Пловдив или
Добрич, Варна и Бургас
540 лева 675 лева 250 лева 380 лева

Отпътуване от Шумен при мин. 10 човека – доплащане 20 лв. на човек в двете посоки

Цената включва

Цената не включва

Допълнителна информация за екскурзията

* Необходими документи: Международен паспорт с валидност 6 месеца от датата на връщане; за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие.
* Визови и санитарни изисквания:
Считано от 03.03.2022 г. е прекратено прилагането на изискване за носене на предпазни маски на открито.
Остава задължителното носене на маски в затворени места като училища, болници, кина, театри и други места, където не може да се осъществи необходимата социална дистанция между хората и във всички видове обществен транспорт (включително междуградски), като автобуси, микробуси, маршрутки, влакове, метро, кораби и самолети.
* Минимален брой за осъществяване на пътуването: 40 туристи. 
*Актуалната информация при пътуване към 07.03.2022г.:
Република Турция:
При влизане в Република Турция през сухопътни, морски ГКПП или железопътен транспорт:
Няма да се изискват документи от лицата, които влизат в страната.
Република България:
Гражданите на Република България се допускат на територията на страната при представянето на един от следните документи:
-Валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване, PCR или ангигенен тест;
Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване и членовете на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина. Тя може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането у нас.
Деца до 11.99г. се допускат в България без да им се изисква Ковид документ;
За деца над 12г. се изисква представянето на отрицателен PCR или антигенен тест.
Туроператорът ще съдейства на желаещите вземането на pcr-тест в Турция (цена 25 лв.), с който да се влезе в България. Актуална информация можете да получите от нашите служители.
* Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 14 дни преди датата на тръгване.
Други: Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.
* Записване и начин на плащане:
Внасяне на 50 лв. при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване
Доплащането се извършва до 14 дни преди отпътуването. 
* Места в автобуса: Настаняването в автобуса е по ред на записване.
* Условия за анулации:
до 14 дни преди пътуването – 0%;
13 – 7 дни преди пътуването – 50 % от пакетната цена;
под 6 дни – 100%
* Права на Потребителите:
ТУРОПЕРАТОРЪТ декларира, че носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет като цяло и  спазва основните права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302. Подробна информация за Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес:  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302 или на уеб-страницата на Туроператора.
* Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 82, ал. 1, т.8 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване,  прекъсване на пътуването и други. Повече информация относно условия и цени – в офиса на фирмата.
* Медицинската застраховка за пътуване в чужбина, включена в пакетната цена,  е съгласно приложимата Нормативна уредба и Общи условия на Застрахователя в рамките на посочената в пакета застрахователна сума, която включва неотложни медицински разходи вследствие на акутно заболяване или злополука, разходи за медицинско транспортиране и репатриране, смърт причинена от злополука. Покритието смърт причинена от злополука не се прилага при лица под 14 години и над 65 години, за недееспособни лица, както и за лица със загубена работоспособност над 50%. Повече информация относно допълнителни възможности за застраховане към включената в пакета застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ – в офиса на фирмата.