топ екскурзии и почивки

Наследството на древен Египет

Египет ще Ви посрещне със своите могъщи и великолепни паметници, омагьосваща пустиня,  великото си минало и с гостоприемните местни жители.

Екскурзии и почивки в Египет

Насладите на загадките криещи се в Египет от древността до наши дни.

Цени от: 2199 лв

Египет – люлка на древна цивилизация, до която всеки турист копнее да се докосне. 

Цени от: 2099 лв

Круиз по Нил – Хургада, Луксор, Долината на царете, Едфу, Асуан, Абу Симбел, Есна

Цени от: 1499 лв

Почивка в Египет с включено посещение на пирамидите в Кайро.

Цени от: 1203 лв

Почивка в Хургада с включено посещение на пирамидите в Кайро.

Цени от: 1035 лв

Целогодишно слънцето сияе над безкрайни плажове на фона на пустинни планини …..

Цени от: 816 лв

Целогодишно слънцето сияе над безкрайни плажове на фона на пустинни планини …..

Цени от: 844 лв

Сал Хашиш – в превод „Зелената долина“. Тук почивката е в стил „Хиляда и една нощ“.

Цени от: 1409 лв

Макади Бей – един от най-престижните курорти, предлагащ отдих само в х-ли 4 и 5*

Цени от: 1473 лв

Сома Бей – курорт между Хургада и Сафага. Хотелите тук, са едни от най-луксозните. 

Цени от: 1798 лв

Ел Гуна – не прилича на другите курорти, наричат го „Венеция на Червено море“.

Цени от: 1825 лв

Направи запитване за екскурзия или почивка в Египет

Какво знаем за Египет?

Египет е дестинация позната на мнозина, но за да погледнете на нея с други очи, достатъчно е да научите малко повече за нейната история, минало и забележителности. Тази страна разполага с безкрайни древни пясъци, уникални архитектурни паметници, легенди за божества и царе. Но какво друго знаем за Египет?

Географско положение, граници и климат на Египет

Египет е разположен в североизточната част на Африка и на Синайския полуостров. Граничи с Израел, Палестинската национална администрация (Газа), Судан и Либия. На север територията стига до водите на Средиземно море, а на изток – до Червено море. Двете морета са свързани чрез изкуствено изградения Суецки канал. През цялата територия на Египет една от двете най-дълги реки в света – Нил (6671 км), тече от юг на север. Около 96% от територията на страната е заета от пустини, 4% се падат на делтата и долината на река Нил. Климатът на Египет е тропически, като лятото е много горещо, термометърът понякога може да се доближи до 50-градуса на сянка, но през нощта винаги е много по-хладно.

История на древен Египет

През четвъртото хилядолетие пр.н.е. от много малки териториални образувания възникват две политически обединения – Горен и Долен Египет (със столици в Хиераконполис и Буто). Създаването на единна държава се приписва на владетеля на Горен Египет Менес. Столицата на обединената държава бил град Мемфис, разположен в южната част на делтата на Нил. В края на 4-то – началото на 3-то хилядолетие датират и първите паметници, написани с египетско йероглифно писмо. През XXVIII-XXIII век пр.н.е. се формира древната египетска цивилизация. Единството на Египет било въплътено в силата на фараоните – неограничените господари на цялата страна. Фараонът бил глава на култовете към всички богове на Египет и самият той бил обожествяван. Израз на това е изграждането на пирамиди през този период – гробниците на фараоните, които са властвали по онова време. Значението на хелиополския култ към бога на слънцето Ра, чиито синове се наричат ​​всички фараони описва главната им религия.

Забележителности в Египет

За туристите, които планират посещение на Египет за първи път, естествено възниква въпросът – какво да видите в Египет като забележителности? В услуга на туристите има не само образователни екскурзии в Египет до местата на древните цивилизации, но и вълнуващи пътувания през пустинята, посещения на водни паркове и много други. Няма да е възможно да обхванете всичко наведнъж само в едно посещение, но информацията, която сме събрали, ще ми даде възможност бързо да определите къде бихте искали да отидете най-много.

Пирамидите в Гиза – символ на древноегипетската цивилизация

В либийската пустиня, на платото Гиза, се намира може би едно от най-красивите места на нашата планета. Това са Великите пирамиди, които представляват цял град-гробище с храмове, гробници, пътища. Древният некропол включва пирамидата на Хеопс, (едно от 7-те чудеса на света), малко по-малката пирамида на Хефрен и много по-скромната пирамида на Менкаур, както и няколко по-малки пирамиди. Всъщност този комплекс е гробница за истински аристократи, където са погребвани фараоните, както и всички техни приближени – съпруги, слуги, близки роднини и всички, които са имали благороден произход и са искали да отидат на онзи свят след господаря си.
Най-голямата от пирамидите, разположени на платото Гиза, е пирамидата на Хеопс. Предполага се, че теглото на конструкцията е около 4 милиона тона, а височината е около 140 метра, като конструкцията е издигната преди 4,5 хиляди години. Досега не е известно със сигурност с какви средства и с каква цел са издигнати тези паметници. Има само няколко версии, според една от които пирамидите са били използвани като житница по време на големия глад – тези събития са потвърдени в Светото писание. Според друга легенда пирамидата е била използвана за погребване на тялото на фараона, чиято душа е преминала тук в горния свят. Зидарията на конструкцията е впечатляваща – плътността на камъните е толкова голяма, че и най-тънкото бръснарско ножче не може да мине между тях. Вътре в пирамидата има проходи и камери, мистериозни стаи и вентилационни отвори.
На същото плато в Гиза, недалеч от пирамидата на Хефрен, има още един впечатляващ паметник на древността – мистериозният Голям сфинкс, който се смята за най-старата монументална скулптура в света. Загадката за неговия произход и целта на построяването остават загадка. Паметникът, дълъг 73 метра и висок около 20 метра, е изсечен направо в скалата и представлява лъв с човешка глава. Образът на сфинкса е традиционен за египетската култура – той е бил почитан като кралско животно, свързано с бога на слънцето – Ра. В продължение на много векове мистериозната скулптура е била под дебел слой пясък. Откриването и възстановяването на скулптурата от археолозите e помогнало да се разкрият интересни факти – например, че Сфинксът е построен преди добре познатите пирамиди.

Египетски музей (Кайро) в Египет

В самия център на столицата Кайро се намира най-голямото хранилище на артефакти, отразяващи древната история на Египет – Египетският музей. Грандиозна колекция от 136 000 находки е разположена в повече от сто стаи. Колекцията на музея е толкова голяма, че според общите оценки ще отнеме повече от една година, за да се проучат всички експонати! Всички те са подредени хронологично и тематично, като най-старите са вече на пет хилядолетия. В стените на комплекса, например, можете да видите 11 мумии на фараони, саркофази, предмети на изкуството, ежедневието и други неща, които отразяват живота на древните египтяни. Колекцията, посветена на предмети от гробницата на Тутанкамон, заслужава специално внимание – това е посмъртната му маска, както и мебели, съдове и други лични вещи на фараона.

Река Нил – Круиз в Египет

Ако говорим за природните забележителности на Египет, със сигурност трябва да отбележим един от неговите разпознаваеми символи – най-важната водна артерия на страната, река Нил. Всъщност съдбата на Египет винаги е била тясно свързана с Нил – свещената река е била източникът на живот за древната цивилизация, започвайки от каменната ера. И до днес всички селища са разположени в долината на Нил, където живее почти цялото население на страната, тъй като реката е основният източник на прясна вода. Освен всичко друго, основният туристически маршрут минава покрай Нил и именно там са концентрирани по-голямата част от древните паметници. Постоянно се организират круизи по водите на реката, а удобното пътуване с лодка е идеален начин да опознаете страната!