You are currently viewing Истанбул в сезона на лалетата

Истанбул в сезона на лалетата

Всяка година от 2006 г насам в Истанбул се провежда Фестивалът на лалето с великолепно изобилие от цветя. Истанбул е домакин на Фестивала през април и събира туристи от цял свят, които могат да се любуват на милиони ароматни, прекрасни лалета, които красят улици, паркове и градини в целия град в продължение на почти месец. Лалето отдавна се счита за национална емблема на Истанбул и на Турция като цяло. Въпреки широката известност, че лалето произхожда от Холандия, това всъщност не е вярно – неговата родина е Турция.

Ако искате да се насладите на буйството от цветовете на лалетата, с по-малко тълпи, отколкото в Холандия, Истанбул с неговия Фестивал на лалето е вашето място с най-колоритни и зрелищни цветове и събития. Пред Света София може да се полюбувате на най-големия килим от лалета, като всяка година са оформени по различен начин и е “нарисувано” нещо различно. Истанбул е прекрасен град за разходка през пролетта по време на вашата екскурзия или почивка. Заради субтропичния си климат, температурите са много приятни през този сезон. Може да бъдете изненадани от силен дъжд след много топло време, но много бързо, след като спре и изгрее слънце, няма и следа от дъжда.

Най-известните паркове, които се засаждат с хиляди, даже милиони луковици в стотици различни сортове са няколко. Тук ще обърнем внимание на някои от тях, но вие може също да се насладите на красиви лалета в редица други паркове и градини, пръснати из целия град.

Парк Емирган (Emirgan Korusu)

Емирган е много известно и основно място за Фестивала на лалетата, украсен с гигантски цветни лехи. Това е един от най-добрите паркове в Истанбул и е с изглед към Босфора и освен на лалетата, може да се насладите на прекрасни гледки към морето. Намира се в Саръйер, много близо до втория мост на Босфора. В Емирган са засадени стотици сортове лалета в различни шарки, включително във формата на турското знаме и река, течаща под мост. Броят на засадените лалета, които се засаждат всяка година в парк Емирган е над 3 милиона.

Парк "Гюлхане" (Gülhane Parkı)

Друг парк, където може да се насладите на изложение на лалета, е парк Гюлхане. Паркът се намира в квартал Султанахмед, до двореца Топкапъ, Синята джамия и други исторически забележителности, с които може да съчетаете разходката. Както и в Емирган, парк Гюлхане (Розова градина) е прекрасно място за разходки през цялата година, с прекрасни градини, алеи за разходка и пейки за релакс, на които да седнете и спокойно да се любувате на “шоуто на лалетата”, кафенета и спираща дъха гледка към Босфора. Всяка година броят на лалетата в Гюлхане се разраства, почти 2,5 милиона лалета всяка година, и паркът е наистина грандиозна гледка с всичките цветя в него – лалета, нарциси, теменужки и др.

Парк "Големия хълм Чамлъджа" (Büyük Çamlıca Korusu)

Чамлъджа е голям и красив парк. Намира се в азиатската част на Истанбул, на хълм Чамлъджа и е една от най-високите гледки към европейската част града, Босфора и островите. За кратко ще се наложи изкачване, но не е натоварващо и напълно си заслужава малко усилие за фантастичната гледак, която ще изживеете. На върха на хълма има много лалета, засадени в различни дизайни и красиви арки. В парк Чамлъджа може да се насладите на около 50 различни сорта с повече от 300 000 лалета.

Парк "Гьозтепе" (Göztepe Parkı)

Парк Гьозтепе е също от азиатската страна на Истанбул. Намира се в квартал Кадъкьой и тук също може да се насладите на прекрасни лалета. Паркът е сравнително малък, но включва интересни обекти, като голямо езеро с фонтан и ботаническа градина, която в началото на лятото е пълна с рози. По време на Фестивала на лалетата в Гьозтепе цъфтят над 1,5 милиона лалета. Лалетата са засадени в цветни въртящи се шарки сред живи плетове и през тях минава добре поддържани пешеходни пътеки, по които можете да се разходите и да се насладите на парка и лалетата.