You are currently viewing <strong>Топ 5 забележителности в Истанбул</strong>
Топ 5 забележителности в Истанбул bg reservation бургас

Топ 5 забележителности в Истанбул

Истанбул е единственият град в света, който е с единия крак тук в Европа, а с другия там в Азия. Огромния метрополис с вековна история и богато културно наследство привлича туристи от цял свят, които идват тук, за да се насладят на ориенталския вкус и да видят как Европа и Азия се сливат в едно цяло. Столицата на Турция е град с уникална архитектура! Тук на всяка крачка може да видите паметници, древни джамии и дворци, красиви паркове и скулптури.

Истанбул е основан през неолита, а днес се е превърнал в ултрамодерен град, който въпреки това внимателно пази богатото си историческо наследство. Той ще ви удиви с невероятния си чар и магическа атмосфера. За да видите всички емблематични места в Истанбул, е добре да си направите списък. Затова ви предлагаме да започнете запознанството си с града от основните му топ 5 забележителности в Истанбул, за които ще ви разкажем в тази статия.

Ако търсете вашата вълшебна почивка или екскурзия в Турция, може да резервирате в офиса ни в Бургас, ул. „Възраждане“ 13 или  на следните контакти – managment@bg-reservation.com+359 890 477 707

Света София

света софия в турция инстабул бургас bg reservation
света софия в турция инстабул бургас bg reservation
Света София е построена през 537 г. като православна катедрала, но през 1453 г. Мехмет Завоевателя я превръща в джамия, а по-късно, през 1935 г., легендарният Ататюрк нарежда да бъде превърната в музей. Повече от хиляда години джамията се е смятала за главната православна църква в Константинопол. По същото време ислямът се налага в Турция и катедралата бива обявена за главна джамия. Ако решите да я посетите, тя ще ви завладее със своята уникална архитектура, богата история, религиозно значение и необикновена красота.
Вътре в храма по чудодеен начин съжителстват две религии – ислям и християнство, така че по стените може да видите както цитати от Корана, така и християнски фрески. В продължение на много векове, тази сграда е успяла да служи като православна катедрала, католическа църква и джамия едновременно, както и да пострада от пожари, земетресения и грабежи на кръстоносците. Но Света София е оцеляла и успяла да спаси съкровищата си. Единственият минус е големият брой посетители през всеки сезон и чакането по опашки за да влезете в нея и да се насладите на красотата и.

Султан Ахмед джамия

Султан Ахмед джамия истанбул турция бургас bg reservation
Султан Ахмед джамия истанбул турция бургас bg reservation
Когато става въпрос за големия турски град Истанбул, една от първите забележителности, които идват на ум е Султан Ахмет джамия, построена от султан Ахмед I между 1609 и 1616 г., според надпис на една от вратите ѝ. Джамията с право се счита за символ на града и една от основните му забележителности. При декорирането на фасадата са използвани 20 хиляди парчета керамика, които допринасят за факта, че туристите започват да я наричат ​​“Синята джамия“.
Тя се намира източно от древния византийски хиподрум и южно от Света София, като има висока стена, опасваща джамията от три страни, с пет порти, подчертаващи стената. Султан Ахмед джамия е една от най-големите джамии в света, разположена на историческия полуостров на града. Сградата има уникална и богата външна и вътрешна архитектура и привлича милиони туристи всяка година. Това е уникално произведение на изкуството, посочено като най-голямото и значимо произведение на класическата архитектура. От времето на построяването си до днес, тя е много популярно място за поклонение. Султан Ахмед джамия се счита за един от най-големите шедьоври на световната архитектура!

Галата

Галата истанбул турция бургас bg reservation
Галата истанбул турция бургас bg reservation
Искате ли да си направите хубави снимки от Истанбул? Не пропускайте да посетите кула Галата – от върха й се откриват най-добрите панорами на града. На последния етаж на 61-метровата кула е оборудвана площадка за наблюдение и дори ресторант. Ако времето позволява, изкачете се до площадката преди залез слънце, след това обядвайте в ресторанта и след това се върнете в кулата, за да се насладите на гледките към нощния Истанбул. Кула Галата е един от най-старите паметници в Истанбул.
Към впечатляващата и височина се добавя естествената надморска височина на едноименния хълм – така че тя е идеално видима от почти всяка област на турската столица. Историята на кулата датира от 507 г. сл. Хр. По това време цялата власт в страната принадлежи на византийския император Юстиниан. През този период каменното строителство не било развито, така че кулата първоначално е била дървена. Тя придобива каменни стени много по-късно – в средата на 14 век. Един век по-късно Византия се подчинява на турските нашественици, а османците оборудват кулата Галата според нуждите си и я правят такава, каквато я познаваме днес.

Капалъ Чарши

Капалъ Чарши истанбул турция бургас bg reservation
Най-доброто място да се потопите напълно в ритъма на живота в Истанбул и да усетите този град е Капалъ чарши! Намира се в сърцето на Истанбул, в квартал Султанахмет, близо до Синята джамия и Света София. Но това не е просто най-големият пазар в света, а цял град в града с много магазини, сергии, кафенета и какво ли още не. Първоначално това е бил обикновен бедестан (склад), построен по заповед на Мехмет Завоевателя през 1461 г. Но около него скоро започват да се появяват много покрити магазини и кервансараи, в резултат на което в Истанбул спонтанно се образува един от най-големите покрити базари в света – Капалъ Чарши.
Всеки, който отиде на този пазар, сякаш попада в ориенталска приказка. Търговците се надвикват и демонстрират цветни стоки, а във въздуха се носи деликатен аромат на подправки. Със сигурност това ще ви подтикне да обикаляте, да разглеждате, да питате за цената, да се пазарите с продавачите и разбира се, да си купите нещо за спомен! Голямата пазарна площ е разпределена за търговия с бижута, кожени изделия и сувенири, по-близо до центъра се продават килими и керамика, а в западната част – текстил. Има и зони, където се предлагат различни ориенталски сладкиши.

Топкапъ сарай

Топкапъ сарай истанбул турция бургас bg reservation
Топкапъ сарай истанбул турция бургас bg reservation
Ако трябва да изберете само едно място в Истанбул, смело отидете до Топкапъ сарай! Построен от Мехмет Завоевателя през 15-ти век и по онова време, това е бил главният дворец на Османската империя и резиденция на нейните султани, по-специално на Сюлейман Великолепни. В двореца можете да видите бившия лукс от живота на султана, да разгледате елементите на ежедневието от онези времена. В продължение на 400 години в Топкапъ сарай са живели всички останали султани на Османската империя и всеки следващ се е стремял да надмине своя предшественик.
Топкапъ сарай заема повече от 50 хектара площ и е разделен на няколко зони, в които са разположени дворци и паркови площи, оръжия, казарми, бани, конюшни, складове и други сгради. Най-популярните места в него са харемът (където са били държани кралските наложници и децата на султана), Вторият двор, където можете да се разходите из огромните дворцови кухни и да се насладите на великолепието на интериора на министерската заседателна зала и Трети двор, където султаните прекарвали свободното си време. По-добре е да посетите Топкапъ сарай с екскурзовод, за да разберете цялата интересна история на тази великолепна сграда!

Организирани обиколки Истанбул - по вода и суша

Организирани обиколки Истанбул - по вода и суша bg reservation бургас
Организирани обиколки Истанбул - по вода и суша bg reservation бургас
Голямото пристанище на Истанбул може да приеме дори най-големите круизни кораби. Круизният пътнически терминал се намира в Каракьой в близост до историческия център на града и търговската зона около площад Таксим. Обикновено корабите се връзват на самия док и слизането става директно на сушата, без да е нужно да се използват по-малки корабчета или лодки за придвижване на пътниците. Ако круизния кораб с който пътувате ще остане в Истанбул само за един ден, добра идея е да преминете пеша по моста Галата и да стигнете до сърцето на града.
Първоначалната цел на Истанбул трябва да бъде джамията Султанахмет или площад Таксим. Добра идея е да вземете такси до това първо място, тъй като ще ви очаква много ходене. Преди да се качите на такси, можете да договорите цената с шофьора и пътуването да ви излезе изгодно. Истанбул предлага различни възможности за транспорт, които могат да се използват в допълнение към разглеждането на града пеша. Препоръчваме ви да ограничите използването на автобус, защото често те могат да бъдат претъпкани и условията не винаги са добри, особено ако разполагате с малко време, а искате да разгледате по-голямата част от забележителностите в града. Добра опция е използването на трамвай за да стигнете най-бързо до джамията Султан Ахмет. Повечето от историческите забележителности на Истанбул са разположени близо една до друга, така че можете да ги видите като част от обща туристическа обиколка. Можете да правите снимки навсякъде, но е по-добре да предупредите преди това. В някои джамии не е разрешено разголеното облекло. Нито едно пътуване до Истанбул не е завършено без круиз по Босфора. Има няколко варианта за този вид екскурзия с различни видове лодки, но най-добре е да се отправите към южния край на моста Галата и да се качите на една от екскурзионните лодки. По време на вашето пътуване по Босфора ще може да се насладите на невероятни гледки към оживените пристанища, минавайки покрай модерни мостове, древни дворци, крепости и имения. Има и опции за продължителността на тези разходки – цял ден, следобед или за няколко часа.