You are currently viewing Остров Джерба, Тунис – перлата на Средиземно море

Остров Джерба, Тунис – перлата на Средиземно море

Джерба е най-големият остров в Северна Африка. Намира се в Средиземно море, на метри от Тунис. Със своя чудесен климат, с широките си и дълги, бели пясъчни плажове с удивително чисти, топли и лазурни води, безброй палми и маслинови дървета, с живописни селца, шарени пазари с евтини цени, удобни и красиви хотели, Джерба е едно от най-популярните туристически места. Но Джерба е нещо повече от слънчева дестинация с хубав плаж. Островът е интересен и с много културни и архитектурни забележителности.

Забележителности на остров Джерба, Тунис

В Джерба се намира най-старата синагога в Северна Африка El Ghriba, само на няколко километра от главния град Houmt Souk. Синагогата е една от най-известните дестинации за поклонение на евреите. Има красива архитектура и ще ви изуми с хармонията на дизайна си, с декорираните с фаянс стени и с подове, покрити с рогозки, изтъкани от местни мюсюлмански майстори.

Екскурзия или почивка до остров Джерба, Тунис

Направете си екскурзия до Houmt Souk, основният пазарен град на острова и започнете деня си с посещение на пазара, където е атракция да наблюдавате разнообразния поток от хора –арабски търговци, туристи по джапанки и местни жители с широкополи шапки, бързащи с покупките си да приготвят обяд у дома. Разходете се по калдъръмените улички с бели къщи и прекрасни сини врати и покриви. Разходете се също и в близкото село Erriadh. Тук сградите са украсени с ярки стенописи и цветни сцени по проект Djerbahood и е истинско удоволствие да се разхождате сред тях. Интересно място също е и фермата за крокодили. Това е уникална ферма с повече от 400 крикодила, които са пренесени тук от река Нил. За любителите на адреналина можете да се доближите до тези огромни животни и да наблюдавате храненето на животните. А ако имате късмет, може да получите шанса да държите в ръцете си бебе крокодил. Фермата за крокодили се намира в комплекс Djerba Explore, където също се намират и музей и малко типично за района реконструирано село, показващо местни домове и занимания в традиционен стил.

Дали ще изкарате повече време в разходки и разглеждане на забележителности или ще направите пътуване до пустинята, дали ще предпочетете предимно излежаване и почивка на белия, пясъчен плаж с кристално чисти води или ще се насладите на морето като опитате от многобройните предложения за водни спортове, остров Джерба е прекрасно място за само екскурзия или където да се насладите по-дълготрайна почивка.