You are currently viewing ТОП 5 на най-красивите места в Тоскана, които трябва да посетите

ТОП 5 на най-красивите места в Тоскана, които трябва да посетите

Тоскана е административен район на Италия със столица Флоренция, която е най-големият град и важен исторически и административен център. Тоскана се намира в Централна Италия и е един от най-важните региони, заради своето историческо и културно наследство. Други важни и богати на изкуство градове са Арецо, Сиена, Пиза, Лука и други. В Тоскана може да се насладите на много живописни малки селца с необикновени и зашеметяващи гледки, селска природа и прекрасни полегати хълмове. Към всичко това, със своята брегова ивица на две морета – Лигурско море и Тиренско море, към красотите на Тоскана се присъединяват великолепни брегове и чудни острови.

Флоренция

Флоренция е история, традиция, култура и изкуство. Един от най-красивите градове в Италия. Като столица на Италия за няколко години, градът ражда безброй художници, които създават изкуство и култура и допринасят много за прославянето на града и региона. Освен чрез изкуството на Бокачо, Макиавели, Леонардо да Винчи и др., архитектурата на историческите сгради е също начин да се запознаете с историята на града. Не са за пропускане за посещение са Дуомото, базиликата Санта Мария дел Фиоре, Галерията Уфици, пълна с художествени и скулптурни произведения, разходка по Пиаца дела Синьория, където величествено се извисява копие на статуята на величествения Давид на Микеланджело. Оригиналът на статуята се помещава в Galleria dell’Accademia. Също така брилянтна е готическата камбанария на Джото, чиято фасада “блести” с бронзовите “Портите на Рая” на Микеланджело. Камбанарията се намира от едната страна на Дуомо, двете са обърнати към баптистерия на Свети Йоан, покрити с бял и зелен мрамор.

Сиена

Сиена е град на изкуството, град на културата, университетски град и има отлична кухня. Сгушена сред тоскансите хълмове, разкошната Сиена е едно от онези места, където сякаш времето е спряло през 13-ти век, когато истински се развива художествено и архитектурно и има прекрасен и уникален вид. Безспорно най-зебележителното място в Сиена е Пиаца дел Кампо – главният площад на града, където се провежда Палио. Поглед към него отвисоко може да се види от кулата Torre del Mangia, в чието подножие се намира Параклисът на Богородица. Площадът е изпълнен с барове и ресторанти и фантастични архитектурни паметници. Тук се намират и внушителните сгради Палацо Санседони и Палацо Публико. Изключителна характеристика на Сиена е провеждането на традиционно ежегодно Палио. Събитието е толкова силно преплетено с живота на гражданите тук, че е трудно да се разбере напълно от хора, които не са родени в Сиена. Палио е състезание с коне без седло, при което се обикаля три пъти Пиаца дел Кампо. Сиена е обявена от ЮНЕСКО за обект на световното културно наследство през 1995 г.

Сан Джиминяно

Сан Джиминяно е град с прекрасна средновековна атмосфера. Много е известен, заради своя добре запазен исторически център, където се вият тесни улички и се извисяват високи крепостни стени. Градът е събрал в себе си дворци, църкви и площади, въпреки че е с малка площ и има ограничено място. Има 70 средновековни кули, които се виждат отдалеч и придават уникален изглед. Освен с прекрасната си архитектура, Сан Джиминяно е много известен и с производството си на винo Vernaccia, известно по целия свят. Това е най-доброто бяло вино на Италия. Историческият център на града е обявен за Световно и културно наследство и е в списъка на ЮНЕСКО.

Монтепулчано

Монтепулчано e малък, древен град в Тоскана, провинция Сиена. Разположен е почти на границата с Умбрия, на хълм сред пейзажа на Тоскана, с изглед към Вал ди Киана и Вал д’Орча. Това е град с богата история и изкуство, идеално място и за почивка, и за живеене, с постоянен контакт с природата, заобиколен е от хълмове, покрити с маслинови и борови гори, лозя и др. Монтепулчано е много привлекателен за туристите благодарение на характерната си градска архитектура, красивите исторически сгради и културните събития. Тук можете да се възхитите на крепостта Палацо Комунале на Пиаца Гранде, с чудесен изглед към Монтепулчано отвисоко; катедралата Санта Мария Асунта; легналата статуя на Бартоломео Арагаци от Микелоцо; Палацо Таруги, известен с покритието си изцяло от травертин и много други исторически забележителности. Монтепулчано е известен и със своите ежегодни фолклорни събития. Започва със Състезанието за бъчви (Bravio delle botti”), което е състезание между кварталите и се провежда по улиците на града. Много атрактивни са и традиционните театрални представления, които се провеждат всяка година в двора на катедралата.

Лука

Лука e прекрасен град, богат на ренесансови кули, камбанарии и дворци. Старият град е запазил средновековния си облик със своята изящна архитектура, древни и многобройни църкви. Сред кулите – Часовниковата кула е най-високата, с атрактивно вътрешно, дървено стълбище, а часовника е със запазен механизъм с ръчно навиване. Поради своето историческо богатство, центърът на Лука е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Той е изобилен с впечатляващи туристически атракции. Още при влизането в града през една от шестте му порти , се впускате в уютни, спретнати улички, където зад всеки ъгъл изскача историческа забележителност. Не пропускайте площад Сан Донато, седалище на Opera delle Mure. Кулата Торре Гуиниджи е един от най-представителните паметници на Лука – известна е с високите дървета черни дъбове, растящи на върха ѝ. Още исторически и красиви красиви площади са Пиаца Анфитеатро, построен върху руините на древен римски амфитеатър, Пиаца Сан Мартино с Дуомото на Лука на него, Пиаца Сан Микеле, който е и историческото сърце на града и много други.